top of page
  • ulrika01

Eldsjälspris för läsfrämjande till Jenny Edvardsson

Grattis Jenny Edvardsson, lärare, författare, föreläsare, forskare, styrelseledamot i Svensklärarföreningen och nu också Årets eldsjäl 2024 när det gäller läsfrämjande enligt Svenska Barnboksakademin.

Hur känns det att få det här priset? 

– Det är stort! Jag kan inte riktigt förstå att jag är Årets Eldsjäl. Samtidigt är det fint att andra uppmärksammar mitt läsfrämjande arbete. Priset blir ett slags kvitto på att det jag gjort och det jag gör är värdefullt. 

 

Varifrån får ditt engagemang sitt bränsle?

– För mig är det viktigt att barn och unga får möjlighet att läsa och möjlighet att utveckla sin läsförmåga. Jag tror att vi som möter barn och unga kan göra skillnad, och den övertygelsen har också varit min drivkraft. En människa kan inte göra allt, men om vi alla bidrar med en liten del kan vi tillsammans göra underverk. Då jag i min yrkesroll har haft möjlighet att möta både barn, unga, lärare, bibliotekarier och lärarstudenter har jag haft stora möjligheter att arbeta läsfrämjande och det har jag också försökt göra. 

 

Hur håller du lågan vid liv? 

– Jag har nog en inre drivkraft som hjälper till att hålla lågan vid liv. Jag vill vara en läsande förebild och försöker på olika sätt vara det. Sedan kan exempelvis ett mejl från lärare som testat att arbeta med en bok som jag tipsat om ge mer bränsle till lågan. 

 

Hur kan man kan arbeta läsfrämjande? Har du några tips att dela med dig av?

– Först och främst är det viktigt att själv vara en läsande förebild. Att visa att man läser, och att visa vad man läser, kan skapa nyfikenhet och leda till samtal, men också till att andra läser samma bok.

 

– Man kan också, om man arbetar i skola eller på bibliotek, se till att beställa hem Kulturrådets Barn- och ungdomsbokskatalog som kommer lagom till läslovet varje år. Den kan man använda tillsammans med barn och unga för att hitta böcker att beställa eller att läsa tillsammans. Eleverna kan också skapa egna läslistor och lästips utifrån de titlar som finns i katalogen.

 

– Sedan är det bra om man har möjlighet att läsa och diskutera litteratur med andra. Då kan man få tips på böcker som man sedan själv kan tipsa vidare om. Att gå med i en bokcirkel (idag finns också många digitala varianter) eller gå samman med några kollegor för att läsa och diskutera böcker kan vara väldigt givande.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page